Soteuudistus kuluttajan näkökulmasta

Olen jäsenenä kuluttaja-asiainneuvottelukunnassa ja syksyn 2016 kokouksessa keskustelimme soteuudistuksesta. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti oli alustamassa keskusteluamme. Esitin keskustelussa Vihreiden kommentit. Seuraavassa koottuna keskeiset kommenttini. Kokouksessa myös Kuluttaja-ja kilpailuvirasto sekä Kuluttajaliitto nostivat esille tiedon saatavuuden ja vastuukysymykset.

Ensinnäkin ihmettelin, että soteuudistus oli jo lausuntokierroksella, vaikka aivan keskeiset osat, kuten rahoituslainsäädäntö,  puuttuvat.

Valinnanvapaus

Valinnanvapauden osalta korostin, että kuluttajille pitää löytyä tarpeeksi tietoa valinnan tueksi. Pitää olla tietoa jonka perusteella valitsee. Myös hinnoittelun läpinäkyvyys on kuluttajille tärkeää. Hinnoittelun pitäisi muodostua sillä tavoin läpinäkyväksi, että asiakas maksaa samansuuruisen maksun tuottajasta riippumatta, ja tuottajan ja maakunnan välinen rahaliikenne säädetään erikseen. Ihmisten mahdollisuutta tehdä valintoja on tuettava jakamalla tietoa ja avustamalla ihmisiä, joilla on erityistarpeita. Kukaan ei saa jäädä vaille tarvitsemaansa hoitoa siksi, ettei osaa vaatia palvelua tai etsiä sopivaa tarjoajaa. Kuluttajan lisäksi sotetiedon hallintaa ja laatua tarvitaan myös palveluiden johtamisessa. Tarvitaan esimerkiksi riippumatonta ja läpinäkyvää laadunseurantaa. Potilasvahinkoasioista pitäisi myös olla julkisesti saatavilla tietoa.

Valinnanvapaus edellyttää, että on jotain mistä valita. Miten valinnanvapaus toteutuisi eri puolilla Suomea, sillä palveluiden saatavuudessa on alueiden välisiä eroja. Täysimääräisen valinnanvapauden käynnistäminen kertaheitolla on riski ja viisaampaa olisi edetä vaiheittain ja kokemuksia keräten.

Vastuu ja valitusoikeus, julkisen palvelulupauksen tärkeys

Vastuiden on oltava selvät. Miten hoidetaan ne tilanteet, joissa jokin menee pieleen? Kuka kantaa vastuun ja kenelle voi valittaa saamastaan hoidosta? Kuluttajan valitusoikeus on todella tärkeä. Vastuuseen kuuluu, että potilasta ei voi käännyttää pois sen takia että hän ei olisi kannattava asiakas. Julkisen palvelun vastuu on kannettava, eikä haitallista valikoitumista saa tapahtua. Toisaalta miten taataan, että ketään ei lähetetä turhiin hoitoihin yksityiseltä puolelta tuottojen toivossa? Järjestelmä pitää tehdä sellaiseksi, että se ei ole kannattavaa.

Tietojärjestelmät ja tietoturva

Soteuudistus tuo tietojärjestelmille ja tiedonhallinnalle haasteita ja se, miten ne ratkaistaan, on kuluttajille tärkeää. Tarvitaan nykyaikainen tehokas ja luotettava tietojärjestelmä, jossa samaan aikaan on korkea tietoturvan taso. Kuluttajan pitäisi voida itse vaikuttaa tietoturvan tasoon.

Mahdollisuus asiointiin ruotsiksi on tärkeää, jotta yhdenvertainen kohtelu sosiaali- ja terveyshuollossa toteutuisi. Sote-uudistuksessa kielellisten oikeuksien on toteuduttava myös käytännössä. Muista erikielisten palveluista totesin, että se on iso asia esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, jossa muunkielisiä asukkaita on paljon.

Muutama sana kokonaisuudesta

Meillä on osassa palveluita nyt aivan liian pitkiä jonoja eli ei voi sanoa että palveluiden saatavuuden nykytila olisi hyvä. Soteuudistuksessa on mahdollisuus parantaa tilannetta, kun tehdään uudistus viisaasti. Tarvitaan toimivaa yhteistyötä eri toimijoiden ja palvelumuotojen välillä.cSoteuudistus on tosi tärkeä, sillä väestö vanhenee ja valtion velkasuhteen kasvu pitää taittaa. Ennaltaehkäisy, hyvät sosiaalipalvelut ja parempi perusterveydenhuolto vähentää kalliimpien erityispalveluiden tarvetta. Hallitus tavoittelee kolmen miljardin euron säästöjä. Hiukan herää säästöpuheista huoli, että karsitaanko palveluja ja nouseeko hinnat? Valinnanvapauden maailmassa on hyvin vaikea nähdä, että säästöjä tulisi. Koko järjestelmän ja hoitopolkujen jne ohjattavuus on varsinkin alkuun heikko, kun kaikki vasta opettelevat uuteen todellisuuteen. Tässäkin mielessä olisi viisasta edetä vaiheittain ja oppien.

Hyvä, että lait ovat nyt lausuntokierroksella ja on todella tärkeää, että lausuntomateriaali perataan huolella jotta kaikki mahdolliset yksityiskohdat tulevat huomioiduksi uudistuksessa.

Lopuksi vielä toivoisin kunnollista sukupuoli- ja lapsivaikutusten arviointia uudistuksesta.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s